АРТ КЛУБ

сряда, 19 април 2023 г.

BRUSSELS



Б Р Ю КС Е Л

Брюксел : кратка история




Брюксел датира от около 10 в. и названието му може да се свърже с понятието „блатисто място“. Градът се е оформил около три ядра, едното е разположено в долината на река Сена /Senne/,  другите две около съседните хълмове.

Разширението на малкото пристанище на реката води до възникване на квартал на търговията и занаятите около църквата "Saint Géry".

На хълма "Coudenberg", графовете от Льовен /по-късно херцози от Брабант/ изграждат замък, докато на отсрещния хълм, бившата църковна обител, посветена на Свети Михаил, се превръща през 11 в. в църквата "Saints Michel et Gudule", която през 1962 г. става Катедралата "Saints Michel et Gudule".

 Замък "Coudenberg"  
                                                                                                                                               Катедрала "Saints Michel et Gudule"

Блатистите места постепенно се присушават, като едно от тях става бъдещия  "Grand – Place".

В   началото   на   13 в.  градът  се превръща в значителен център и се създава първата харта от херцога на Брабант, която гарантира известна степен на автономи на града. Впоследствие фамилията Брабант се заселва в Брюксел и това допринася за неговия престиж и за развитието на занаятите и изкуствата.

През 15 в., херцогството на Брабант преминава в ръцете на семейство Бургундия която обединява под своя власт Фландърските земи /южна Нидерландия/. По това време е построено кметството на Брюксел. Хабсбургите завземат властта от семейство Бургундия към края на 15 в., а иизвестният Хабсбургски император Карл V отсядал често там.


Тициан - Портрет на Карл V
Мюнхен - "Alt Pinakothek"


Тициан - Портрет на Филип II
Музей Каподимонте - Неапол
Фото Mentnafunangann

                                                                                   
                                                                                                                                                          
По-късно синът му Филип II се настанява в Испания и Брюксел се превръща в седалище на управляващите Нидерландия. Тогава постепенно северните провинции се отделят от южните.

През 17 в., южните провинции участват в католическата контра реформа и изграждат сгради в бароков стил. Дантелата става един важен фактор за просперитета на града. Това привлича краля на Франция Лудвиг XIV,  който през 1695 г. бомбардира Брюксел. Самият център на града е съвсем разрушен. После се възстановява, за което свидетелстват днес богатите къщи на "Grand - Place". 

                        Анонимен автор -  Божбардировката на Брюксел - Музей на град Брюксел 
                                                                      Фото Trougnouf (Benoît Brummer)

Що се отнася до дворец « Coudenberg », той е разрушен от пожар през 1731г. и на негово място е създаден квартал в неокласически стил.

Властта преминава в ръцете на австрииците и след френската революция през 1789 г. Франция завзема Брюксел и южните провинции на Нидерландия.

През 1814 г. след провала на Наполеон, кралство Нидерландия присъединява  бившите северни и южни провинции. По това време Брюксел става важен индустриален център.


Франс Ксавер Унтерхалтер
Портрет на Леополд I
Кралска колекция





През 1830 г., южните провинции въстават срещу    холандците и така се заражда Белгия се заражда. Избира за крал Леополд Сакс Кобургготтски и за столица Брюксел.







 
 


Населението и градът нарастват. Предприемат се важни строителни дейности като прокопаването на канала Брюксел - Шарлероа, изграждането на железопътната инфраструктура, както и реализиране на съществени   урбанистични проекти  като съдебната палата.

Стилът "ар нуво" и по-късно "ар деко", се отразяват както в архитектурата, така и в декоративното изкуство.


Къща "Нелисен"
Фото EmDee

През 20 в., секторът на услугите се превръще в един от най-важните в икономиката на града. Нещо, което допринася за нови важни промени в градската среда.

През 1958 г., в Брюксел се състои първото световно изложение след Втората световна война. 

Световно изложение - Брюксел 1958 г.

По същото време градът става седалище на Европейските  институции. Космополитният характер на града става все по-разнообразен. 

Неговите архитектурни и артистични богатства, многообразният етнически състав на населението и динамичната политика допринасят Брюксел да се превърне в един от най-привликателните европейски градове.    

                                                        

Център на Брюксел

Операта


Кралският театър "Monnaie" е оперен театър, който се намира на площад "la Monnaie".

Първата сграда датира от 1700 г. със създател Жио Паоло Бомбарда и е известен като един от най-хубавите театри от 18 в.

85 години по-късно, старата сграда претърпява редицa промени и реконструкции. Обаче, едва през 1818 г. кметството, чиято собственост е театърът, построява нов. Това става, когато е създаден площадът, който  получава името си от старата сграда на "Hôtel des Monnaies", която е била собственост на херцозите на Брабант и където са сечали монети.

Срещу театъра до 1965 г. се е намирала Централната поща, построена през 1895 г.  По-късно сградата е заместена от един търговски и административен център, 

В театъра е била представена през 1830 г. операта на Обер "La Muette de Portici" ("Нямата жена от Портичи"). Тя е изиграла историческа роля в освободителната борба на Белгия от холандците.

Сегашното здание е създадено от Жозеф Пуларт през 1855 г. , а през 1985 г. е напълно реновирано и повдигнато, като тази част е служела известно време за репетициите на балета на Морис Бежар.


Борса


Фото Snowdog
Впечатляваща е сградата на Борсата на бул. "Anspach" от 19 в. построена за развиващата се по това време търговия. Тя заема мястото на бившия манастир на монасите "Récollets" от 13 в. Останките му днес се съхраняват в подземен музей. намиращ се на улица "la Bourse".

В сградата на Борсата се преплитат много архитектурни стилове, от еклектичен до неоренесанс. Тя е украсена с многобройни скулптури, някои от които са дело на френския художник Роден.

През 1996 г. борсвите операции напълно се автоматизират, така че съществуването на Борсата като място за среща на борсовите посредници, става съвсем излишно. Днес голямата зала се използва за разни културни мероприятия.


Църква "Св. Николай"




  

Построена през 1225 г., тази църква е една от първите и една от най-добре запазените в Брюксел. Намира се съвсем близо до Борсата  и е известна като "Св. Николай на Борсата ".

От старата романска църква съществуват още някои останки в предверието. Вътрешната архитектура на сградата е изненадваща : олтарът, който е най-старата част /1381 г./, продъжава диагонално на централния кораб.

С течение на годините църквата е претърпяла доста увреждания, особено при бомбардировката през 17 в. по време на френския крал Лудвиг XIV.  Днес все още може да се види един снаряд, който е вграден в една от колоните на църквата.

Тя е богата с много картини от прочути художници като ван Орле, Рубенс и др.


"Grand-Place"

Фото Wouter Hagen

"Гранд-плас" е централният площад на Брюксел. Той е световно известен със своето орнаментово и естетическо богатство. Заобиколен е от сградите на еснафските сдружения, от Кметсвото и от т. нар. "Дом на Краля". Виктор Юго, който е живял там, го оценява като един от най-красивите площади на света. От 1988 г. той фигурира в списъка на паметниците под закрилата на ЮНЕСКО.

Тук е имало много както приятни, така и трагични събития. 

През август 1695 г., площадът бил бомбардиран от френските войски на Лудвиг XIV. Снарядите тогава са разрушили почти всичките каменни сгради.  Друите къщи,  обикновено дървени, били отново построени с камък от различните гилдии. Най-красив е Домът на гилдията на производителите на бира. Там се намира и техният музей.

Днес на този площад се състоят много празнични и културни събития, като:

- Цветният килим (77 x 24 м), през август на всеки две години, който се прави от повече от 50.000 бегонии.

- "Омеганг", парад, който чества идването на Карл V, когато идвал в Брюксел през 1549 г., за да представи сина си Филип II.

- Елхата по време на Коледа

- Ежедневен цветарски пазар.

- Концерти.

- Изложби.







                                               Денис ван Алслот - Шествие "Омеганг" -  1615. - Музей Прадо


Статуя на "Еверард т'Серклас"


Посветеният на Еверард т'Серклас паметник /месингов барелеф/ е направен от Жюл Диленс през 1902 г. Намира се на ъгъла на улица "Charles Büls" и "Grand-Place" в галерията под Дома "Etoile". Този монумент е в чест на освобождението на Брюксел от войските на графа на Фландрия през 1388г. от Еверарт  ‘т Серклас, тогавашният помошник на кмета. 


Манекен пис

                               

                                                          Фото Myrabella / Wikimedia Commons

Манекен-пис /Пикаещо момченце/ е най-извесната статуя в Брюксел, един от символите на града. Нормално от него тече вода, а веднъж в гожината, през лятото, - бира.

Съществуват много легенди около него. Най-прочутата е следната : Брюксел е бил обсаден. След като се съпротивлявали няколко дена, завоевателите запалили един фитил, за да опожарят града. За щастие едно момченце, което минавало оттам по улица "l’Etuve", го видял. Като не знаело, откъде да намери вода да го загаси, то не се поколебало и започнало да напоява огъня, който веднага изгаснал. Гражданите посветили статуетката в негова чест.

Когато държавен глава идва за първи път в Белгия, той обикновено дарява национално облекло за Манекен-пис. Горе вдясно статуетката е облечена с българска носия. Всички негови облекла се съхраняват в музей Манекен-пис в Дома на Краля.


Кралските пасажи


Фото Donaldytong

Комплексът Кралски галерии "Saint-Hubert" се състои от три търговски пасажа с формата на аркади, покрити по цялото си  протежение със стъкло, а именно: Галерията на Краля, на Кралицата и на Принцовете. Открити през 1847 г., те са едни от първите в Европа.

В тях се намират много културни пространства като музеят на Ръкописите, Кралският театър на Галериите, както и книжарница « Tropismes ». Разбира се, тук изобилства от приятни ресторанти и кафенета в стил ар деко.


Квартал Саблон

Площад "Sablon"


Той се намира в историческия център на Брюксел. Самата дума идва от ситния пясък, който покривал едно време хълмовете край долината на река Сена.

Кварталът на Саблон и съседният на Марол хем си приличат, хем са различни. Но и двата са много интересни за любителите на изкуството и колекционерите. Картинните галерии и антикварните магазини са като истински музеи на открито. Тук всеки може да намери това, което търси.

От около 50 години, пазарът на антикварите се състои на площад "Grand Sablon" всяка събота (цял ден) и всяка неделя сутрин. На същото място се намират и хубави магазини и ресторанти, чиито сгради датират от 16 до 19 в. 


Съдебна палата


Фото Martin Mycielski (Stansfield)

Съдебната палата, съвсем близо до Саблон, била остроумно прекръстена от Виктор Юго "голямята мастилница". А Брюкселските жители се гордеят с нейния "гръцки-римски-готически-вавилонски..." стил.

Сградата е построена между 1866 г. и 1883 г. от архитект Пуларт на върха на хълма близо до Марол, на мястото, където се е намирала градската бесилка "Галгенберг". Тогава е трябвало да се отчужди огромен терен, необходим за тази сграда, което е създало големи проблеми.

Като грандиозен символ на всемогъществото на правосъдието, Брюкселската съдебна палата е най-огромната сграда, която била построена през 19 век на Запад. Тя заема площ от 26 000м². В нея има 27 приемни, 245 зали...


Квартал "Marolles"

Асансьорът
Площад "Jeu de Balle"
     
    








До Съдебната палата, горе на хълма, може да се стигне до квартал "Marolles", улица "Haute" с асансьор за тридесет секунди. 

Този квартал е един от най-старите в Брюксел. Той е мястното на zwanze (дух на шегата) : щом чуеш да се разказва за абсурдни, невероятни или сюрреалистични неща, значи ти си в Марол !

В многолюдните улици  "Haute" и "Blaes"» се намират безбройни магазини за нови и антични вещи, украсени по най-неочакван начин, кръчми и типични ресторанти. Там човек може да хапне вкусна и типична храна, както и естествено да пие от най-хубавите бири!

Този квартал винаги е приютявал социално най-обременените, но и най-свободолюбиви жители. Тук са избухвали първите граждански битки за предприемане на нещо ново с оглед зачитане на социалните и граждански права на населението.

Днес, все още там живеят занаятчии, чужденци и стари хора. За съжаление, от известно време все повече започват до се настаняват тук и богати антикварни магазини, нещо, което доста вреди на душата на Марол.

На площад  "Jeu de Balle" се провежда всеки ден от 1919 г. битак, където може да се намерят всякакви неща.

Къща на Брьогел


Фото Zinneke

През 16 в. художникът Питер Брьогел Старши се настанил със семейството си на улица "Haute".

С течение на годините, тази къща била изоставена. Едва през 1940 г. била спасена от Франс Хеуленс, почитател на Брьогел. От 1958 г. до 1969 г. той предприел нейната реставрация с помощта на Комисията за възстановяване на Паметниците. След смъртта му Кралските музеи на Изяшните изкуства наследяват тази къща.

Църква « Notre-Dame du Sablon »

Църквата « Notre-Dame du Sablon » се намира до площада и носи същото име. Тя е един от най-старите готически паметници на столицата. Нейният строеж продължава два века между 15 и 17 в.

Вътрешните стенописи датират от 15 в. В църквата могат да се видят също интересни параклиси на воените гилдии, картини и прекрасни стъклописи, които вечерно време се осветяват отвътре.





През 1999 г. започна сериозна реставрация на  църквата, особено на фасадата, истинска  каменна дантела.




                          Фото Michielverbeek

Кралският квартал

Кралският площад


Кралският площад е нещо като входната врата на Брюкселските музеи.

В центъра се намира статуята на конника Годфроа дьо Буйон, първият владетел на Йерусалимското кралство, направена oт Симонис.

Симетричната архитектура на този площад е типичен пример за епохата на крал Лудвиг XVI, след барока. Външно е затворен, а четириъгълният му двор улеснявал шествията и движението на дворцовия екипаж.

Църквата "Saint Jacques sur Coudenberg" е била винаги задъжителен етап по пътя на поклонението към град Св. Жак дьо Компостел. Реконструирана през 1776 г., тя е забележителен обрпазец на неокласицизма в Белгия през 18-ти век.

Кралският дворец


Фото Alvesgaspar

Кралският дворец на Брюксел се намира на площад "Palais". Създаден от обединението на четири частни постройки от 18 в., днес в него се помещават офисите на крал Филип, където той извършва аудиенциите си, както и няколко зали с богата украса за прием на държавни глави. 

В началото, дворецъте бил предназначен за краля на Холандия, Вилем I, който отсядал там през две години.

После минава в ръцете на първия крал на белгииците, Леополд I, а неговшиат син, Леополд II предприел редица реформации, продължили един век.

Съпругата на Алберт II /бившия крал/, кралица Паола, създава артистичен комитет с цел да представи съвременното белгийско изкуство в цвореца.

По настоящем, кралското семейство не живее в него, а в областта Лакен в северната част на града.

От 1965 г. дворецът е отворен за посещениея през лятото.


Кралската библиотека


Кралската библиотека е националната библиотека на федерална Белгия. Тя се намира на "Mont des Arts" в кралския квартал. По настоящем тя съдържа около 6.000.000 произведения.

Създадена е през 1837 г. и открита през 1839 г. като става център на другите  научни библиотеки в страната. Сегашната сграда е построена между 1954 и 1969 г.




Учудващо, но на входа е запазен старият параклис Насау от 1346 г.  Днес тя често се използва като музейна зала с различни експозиции.




Централна гара


Подземната линия на тази гара / с шест коловоза/ прави директна връзка между Северната и Южната гари. Тук спират всички влакове с изключение на международните /TGV, Thalys.../.

Дизайнът на сградата е създаден от известния архитект Виктор Орта, а изпълнението на проекта е от архитект Максим Брюнфо през 1947 г. Той е обърнал особено внимание на интериора й, тъй като дълго време е била място, където са пристигали ВИП персони.

Централната гара е преживяла много трансформации през годините, за да отговаря на нарастващия поток от пасажери.

Главният вход гледа към кръстовището на Европа, който беше наскоро нъпълно реновиран.

Катедрала


Cъборната църква "Saint Michel et Gudule" се превърна в катедрала едва през 1962 г. и следоватено стана главната църква в Белгия. 

Тя има Брабантски готически стил, а името й произхожда от двете предишни църкви,  "Saint Michel" от 9 в. и другата, която съхранавала мощите на Св. Гудула от 11 в. Настоящата катедрала е построена между 13 и 17 в. Така се обяснява разнообразната й архитектура, комбинираща няколко стила.

Двете фасадни кули cа много оригинални. Много статуи украсяват централния портал на сградата. Те представляват Магите, а около портала, дванайсетте апостоли.

Вътре в катедралата има многобройни статуи, картини и забележителни стъклописи, така както и един прекрасен готически амвон.


Европейският квартал

Площад "Schuman"

Фото David Edgar

Площад "Шуман" е център, от който започва квартала на Европейските институции. Той носи името на Роберт Шуман, основател на Европейския съюз /ЕС/. Заобиколен е от много важни сгради, такива като Берлемон, седалище на Европейската комисия и сградата "Justus Lipsius", където се помещава Съветът на Европа /Concilium/.

Европейска комисия "Berlaymont"


Cградата Берлемон е седалището на Европейската комисия, на ъгъда между улица "la Loi" и булевард "Charlemagne". Там са офисите на Председателя на Европейската комисия и на двадесет и седемте Европейски комисари. Там се намират също техните служби като Главният секретариат, юрдическите служби, говорителите и главната дирекция на пресата.

Сградата Берлемон се е намирала в бившия пансион за млади девойки, основан през 1625 г. А, през 1960 г. Белгийската държава купува терена, за да построи на това място сградата на Европейската комисия.

Нейната оригинална архитектура, с форма на отворена книга, е плод на архитектите Дьо Вестел, Жилсон и Полак. Със своята площ от повече от 240.000 m², Берлемон може да приюти минимум  3000 чиновници.

През 1991 г. служителите са били евакуирани заради наличието на азбест в постройката и се е наложило нейното реновиране, което е струвало много скъпо на Белгийската държава и е завършено едва през 2004 г. Тази година сградата е продадена на Комисията и открита от Романо Проди , който е неин председател по това време.


Библиотека « Solvay »


Фото EmDee

Библиотеката Solvay се намира в парк Леополд зад Европейския парламент.

Сградата е построена през 1902 г в еклектически стил и ар нуво от архитектите Констан Босманс и Анри Вандевелд и е част от т. нар."град на науката", проектиран през 1891 г. от града и Свободния университет в Брюксел. Този град на науката включва редица научни институти.

Вътрешността на сградата е изпълнена с голямо майсторство и интересен вътрешен дизайн.

За съжаление, библиотеката е изоставена през 1981 г. и възстановена през 1991 г., а от 2013 г. в нея се провеждат редица културни, благотворителни и други събития, организирани от société Edificio SA.


Други

Порта Хал


Фото Martin w z projektu angielski
Wikipediacw Praca wlasne


"Porte de Hal", построена през 1381 г. е последната останка от втората средновековна крепостна стена на Брюксел. До 1564 г. тя е имала военно предназначение. " Porte de Hal" се намира днес на булeвард "Midi".

В началото е използвана за крепост, а по-късно съответно за склад на хранителни продукти, затвор и депо за архивите на града. През 1847 г. се превръща в  кралски музей на оръжията, на Древността и Етнологията, която  част се премества по-късно в музея на историята и изкуствата в парк  "Cinquantenaire".

По време на своето съществуване  "Porte de Hal" е претърпяла много промени, като последната е през 2008 г. Оттогава тук се помещават постоянна изложба за история на сградата, на града, на фолклора, както и  редица временни изложби на третия етаж.


Базилика "Sacré Cœur de Koekelberg"


Базиликата "Sacré-Cœur" в Кукелберг е една огромна католическа сграда, разположена на хълма Кукелберг в североизточната част на Брюксел. Строежът в неоготически стил започва през 1905 г. при Леополд II като основната й част е завършена едва и не съвскм през 1970 г.

Размерите й са колосални: от външната страна дължината й е 164,5 метра, а вътрешната е 141 м. Най-голямата й ширина е 107 м. Диаметърът на купола е 33 м, докато височината му е 93 м. Капацитетът й е 7000 души.

Брюкселци винаги на шега я сравняват с другата огромна сграда на Съдебната палата.

В нея често се организират временни изложби и музейни експонати.


Atomium


Атомиумът е построен през 1958 г. по случай първото световно изложение след Втората Световна война. Той е модел на желязна атома, увеличен 165 000 000 000 пъти.

Проектиран от инженер Андре Уатъркейн, той е построен от братята архитекти Полак.

Създаден да съществува шест месеца, той и до днес е един от символите на столицата като Manneken-Pis и "Grand-Place" /централния площад на града/.

Монументът се състои от девет сфери с диаметър 18 м, във всяка от които е имало експозиция през 1958 г.

С теченише на годините броят на посещаваните сфери е намалявал. Днес, само шест се посещават и има временни изложби в тях. И така, той е в добро състояние след множество трансформации и реставрации.


Музеите

Музей на старите майстори


Този музей, който днес се нарича на „Old masters“ /на старите майстори/ съдържа много картини и скулптори от 19 и 20 в. Тук могат да се видят редица произведения на примитивната "фламандска" живопис като тези на Дирк Баутс, Ханс Мемлинг и Йеронимус Бош. Цели зали са посветени на творчеството на Питер Брьогел старши, Питер-Паул Рубенс и също на Антон ван Дайк.

Музеят се намира в една сграда в неокласически стил от 19 в. Той датира от времето на Френската революция, когато множество произведения на изкуствата са били откраднати както от църквите, така и от заможни собственици. Като музей, той е основан от Наполеон през 1801 г., а от 1830 г. /годината на независомостта/ този музей придобива все по-голяма значимост.


Музей от края на 19 в.

Musée "Fin de siècle" /музей от Края на 19 в./ частично замества бившия музей за модерно изкуство. В началото на 2010 г. се решава пълно преустройство на богатата колекцияяя от съвременно изкуство. Една част от това изкуство е експонирана в музея на Старите майстори и в новия музей на Магрит, а останалата част ще бъде изложена другаде.

В този музей се съдържа богата колекция от белгииски художници, скулптори, бижутери, архитекти като Джеймс Енсор, Филип Уолферс, Виктор Орта и чуждестранни като Гоген, Роден, Гале, Муха. и др.


Музей Магрит

Рьоне Магрит - Царството на светлините


Музеят "Magritte", на името на прочутия белгийски хуудожник, се намира в една неокласическа сграда /"Hôtel du Lotto"/, която е построена на Кралския площад след пожара, който разрушава двореца Кауденберг. Той е открит през май 2009 г. и е изцяло посветен на творбите на Рене Магрит.


Музей "BELvue"


Там се намира една постоянна експозиция на предмети от времето на  революцията през 1830 г. когато Белгия станала независима, от колонизирането на Конго, от битката за гражданските права, от "golden sixties"» и др. Hад 1.500 исторически документи, снимки, филмови откъси и др. помагат на посетителите по-добре да разберат историята на Белгия.

През него може да се влезе в частта с подземните останки на Херцогския дворец Кауденберг.

През Средновековието там се издигала една княжеска резиденция. Този архитектурен комплекс бил един от най-хубавите дворци на Европа, като през 16 в. там е живял Карл V. При пожара през февруари 1731 г., резиденцията е била доста повредена. Най-накрая останките й били сринати и са останали под земята и на тяхно място се намира днес Кралският площад. 

Едва през последната четвърт на 20 в. тези последни разкопки позволиха да се открият останките на двореца.

Музей на музикалните инструменти


Последният музей  в този квартал, който не бива да се пропусне, е музей на Музикалните инструменти, където се влиза през прекрасната сграда на бившия магазин "Old England", който е изцяло реновиран преди откриването на музея през  2000 г. Той е построен в стил ар нуво с желязна конструкция и много декоративни елементи с растителен сюжет.

Представени са повече от 8000 инструменти. Посетителите могат със слушалки да чуят повече от 200 откъси, изпълнени от изложените музикални инструменти.

Като се отдалечим от центъра и се обърнем в посока на "Европейския" квартал, попадаме в парк "Cinquantenaire". Създаден от крал Леополд II по случай 50 годишнина от освобождението на Белгия, тук се намират редица музеи, както и голямата джамия.

Кралските музеи на изкуствата и историята

Музеи "Royaux d'Art et Histoire", един от най-големите комплекси в Европа, съдържа безброй експонати от националната, гръцка, романска и египетска археологии.

Тук могат да се видят и артефакти както от Африка, Южна Америка, Азия и др., така и декоративно изкуство от 12-20 в. Тук изобилстват също колекции от гоблени, дантели, керамика, както и японско изкуство. В музея може да се види един уникален макет на Рим.

Един друг забележителен музей в този район е Кралският музей на армията и военната история /"Musée royal de l'Armée et de l'Histoire militaire"/. Той съдържа прекрасна колeкция от брони и униформи, оръжия, транспортни средства от всички епохи и страни от 18 в. до Втората световна война. Има и редица възстановки на атмосферата от времето на немската окупация, както и картини с военен сюжет. В една друга секция, която е открита през 1972 г. може да видим различни модели на първите самолети.


Музеят на автомобилите, известен под името "Autoworld" се намира в една сграда от стъкло и желязо, построена за международното изложениe от 1880 г., където са представени повече от триста превозни средства от 1866 г. до наши дни.










Тези три музея оформят един комплекс с паметна триумфална арка по случай 50 годишнината от освобождението на Белгия , известен като "аrc du Cinquantenaire".

Не може да приключим посещението на музеите без да посетим двата типично белгийски музеи : музей "Тервюрен "и музей на Комиксите / BD/. 


Музей "Tervueren"

Той се намира в парка Тервюрен- във фламандската периферия на Брюксел. Дълго време е известен под името Кралски музей на централна Африка, а днес носи по-универсалното име "Аfrica museum".


Създаден по време на Леополд II по случай гореспоменатата годишнина на страната, дълго време е бил посветен само на периода на колонизацията на Конго. Събирането на експонати, произхождащи не само от Конго, но и от централна Африка, доведе до промяна на името му.

За да се извършат нови важни трансформации /обновяване на сградата, промяна на сценографията/, музеят беше затворен от 2013 до 2018 г. като отваря вратите си за посещение на 9.12.2018 г. с един по-малко колониален аспект.


Музей "BD"

Музеят  "BD" се намира в центъра на града в една сграда в стил ар нуво и е сътворен от Виктор Орта за известния  магазин за платове "Waucquez". Известно е, че Белгия е люлката на комиксите. Големите имена на Ерже, Франкен, Пеьо, Жиже и др. са едни от най-големите майстори на белгийското BD изкуство.


Музеят е сравнително нов: той е открит през 1989 г. Съдържа богата колекция от оригинални страници, постоянна изложба за историята на ВД, както и временни изложби, посветени на различни автори. Във входната част можем да се насладим на репродукция в почти нормални размери на ракетата, която довела Тентен и приятелите му на Луната.

Има също голяма библиотека на комиксите и документален център.






Няма коментари:

Публикуване на коментар