АРТ КЛУБ

сряда, 7 юни 2023 г.


 Т Р И Р



Фото Thomas Wolfe

Трир е модерен град с висок жизнен стандарт и ключово географско разположение. Намира се близо до градовете Кобленц и Заарбрюкен, а границата с Люксембург е на едва 15км. През града минава пълноводната река Мозел, която се влива в Рейн и така свързва града с канала Рейн-Майн-Дунав.


Трир през 1592 /Георг Браун и Гранс Хогенберг/

История

Трир има история от над 2000 г. и това го прави най-стария град в Германия.

Според легендата Трир е основан от принца на Асирия – Требета около 2050 г. пр. Хр. 

Средновековен надпис на фасадата на Червената къща гласи: 

ANTE ROMAM TREVIRIS STETIT ANNIS MILLE TRECENTIS PERSTET ET AETERNA PACE FRUATUR. AMEN. /"Трир съществува 1300 години преди Рим. Нека продължи напред и живее в мир. Амин"




Римският мост - 2 в. пр.н.е.



Римляните под управлението на Юлий Цезар подчиняват галското племе тревери между 58 и 50 г. пр.н.е. На мястото на тяхно светилище на десния бряг на река Мозел в 30 г. пр. н.е. е разположен римски военен лагер, а през 16  г. пр.н.е. Август решава да направи града Аугуста Треверорум (лат. Augusta Treverorum – „град на Август в страната на треверите“) столица на римската провинция Галя Белгика /Gallia Belgica/.

До днес са останали много паметници от онези времена, които са обявени за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 





       


                                                                            






Безспорно най-голяма популярност има Порта Нигра, построена през 169-170 г.,която се е превърнала в символ на града. Порта Нигра е един от четирите входа, които римляните построили към града. Името Порта Нигра /от латински "Черна врата"/ укреплението получава през Средновековието. Жителите на града най-често я наричат само Порта.

През 259 – 274 г. Трир е столица на отцепилата се Галска империя и е разрушен от алеманите през 275 г. 

По време на  Диоклециан /284 – 305/.Трир става столица на префектурата Галия, една от четирите столици на империята, а по време на Константин Велики /от 306 г. до създаване на Константинопол между 324 г. и 330 г./е център на неговата власт.

От 328 до 340 г. градът е резиденция на император Констанс II, от 367 г. е резиденция на Валентиниан I и на западните римски императори до смъртта на Теодосий I в 395 г. Трир е превземан няколко пъти от франките /около 413 и 421 г./ и от хуните на Атила (5 в.). Едва около 475 г. става франкски.

Термите на Барбара. Фото Stefan Kühn



От времената на римляните са останали доста паметници. като амфитеатъра, термите на Барбара, кралските терми, римския мост, базиликата Св. Константин и др.




Макет на кралските терми  Фото Stefan Kühn









Базилика Св. Константин  Фото Berthold Werner


Тази базилика именно приюти най-голямата зала от Древността. По начало сградата беше проста ола /aula/ и Конствантин я използвал като тронна зала. Дъжината й е 67 м., ширината а 27,20 м, а височината н 33 м.

С течение на годините. cградата се превърна в католичческа църква. 

Наполеон, след като наредил да се разруши сградата, решил през 1804 г. тя да се възвърне в оригиналния си вид по римското време. Обаче от тогава доста промени е претърпила.



До базиликата се допира дворец на cемейство Метерних.



От втората половина на 3 в. Трир е седалище на епископ, а през 9 в. става седалище на архиепископ. 

Градски права получава през втората половина на 12 в. От 15 до 18 в. има университет. След 1970 г. той се възстанови.

Трир беше присъединен ту към Франция, ту  от 1814 –1815 г. към Прусия, и стана  център е на революцията в Рейнската пруска провинция през 1848 – 1849 г. . После стана част от към Гермаската империя през 1871г.

От 1914 до 1930 г. е окупиран от войски на САЩ и Франция. 

Разрушен е сериозно през 1944 – 1945 г., от 1945 г. е във Френската окупационна зона, а от 1949 г. в състава на ФРГ.


 Забележителности

Трирската катедрала Св. Петър


Освен прочутата Порта Нигра в Трир се намира и най-старата катедрала в Германия – Трирската катедрала Св. Петър. построена през IV в. по времето на император Константин. Многократно разрушавана и отново построявана, тя е реконструирана в средновековния си вид през XIV век. По време на Втората световна война е сериозно засегната, но е сравнително бързо е възстановена. В катедралата се съхраняват много ценни предмети сред които един от пироните от Христовия кръст, както и една от многобройните Свещени туники, като тази юила подарена от Св. Елена, майка на Константин.


Църква Св. Богородица /Liebfrauenkirche/ от 13ти в.се прилепва до катедрала. Тя представлява една от първите готически църкви в Германия.




Интерес за туристите представлява и къщата на Карл Маркс, която е превърната
в музей на 5и май 1947 г. Построена между 1235 и 1260 г., тя е една от първите готически църкви в Германия.





Фото Stefan Kûhn
Рейнският музей / Rheinisches Landesmuseum/ представлява голям интерес. Много е богат, той е един от най-прочутите археологически музеи в Германия. Създаден през 1877 г., той покрива 4000 м2 и е редовен домакин на времени изложби.








Няма коментари:

Публикуване на коментар