АРТ КЛУБ

неделя, 8 октомври 2023 г.

 

АР  НУВО

 

Въведение в една епоха с аромат на екзотичен букет и съновидения.




Повече от едно столетие и половина се пише за политическите и социално-икономически промени в Европа по време и след индустриалната революция. Този период провокира и до днес любопитство и интерес у историци и изкуствоведи и е обект на проучвания, размисли и анализи. Изводите на изследователите на стил Ар Нуво са често противоречиви, истините - лични, примерите-субективно подбрани. Всяка една епоха има свои „митове и богове“ и само безпристрастният художествен анализ може да помогне за осъзнаване сложността и противоречивостта на епохата, която предхожда модерните времена.

Погледът върху историческата обстановка открива условията, в които се поясняват /художествено-декоративните течения в стила Ар Нуво, както и причините за разновидностите му по различните европейски географски ширини.


Наименование

Наименованията на Ар нуво се различават според страните : Tiffany в С.А.Щ., Jugendstil или Art nouveau в Германия, Sezessionstil в Австрия, Art nouveau или Nieuwe Kunst в Нидерланидия, Art nouveau или Stile Liberty или още Stile floreale в Италия, Art nouveau или Modernismo /по-скоро в Каталуния/ в Испания/, Style sapin в Швейцария, Modern в Русия.

Не бива да се бърка Ар нуво и Ар деко. Последното се появи по-късно, около 1910-1920 г. и се характеризира главно с вътрешната архитектура с всичко свързано с нея /мебели, стъклопис и т.н./  Характеризира се също с повече симетрия и по-малко собода от Ар нуво. Името му произхожда от Exposition internationale des arts décoratifs et industriels, която се състои в Париж през 1925 г.




Начало

Първите представители се появяват в Кралство Англия и Шотландия в лицето на „прерафаелитите“, чийто един от най-големите представители беше Данте Габриел Росети. В Англия новото изкуство пулсира в естетиката на теченишето „Arts & Crafts“/Изкуство и занаятия. Още в края на 1840 г. то отхвърля старите канони и търси по-опростени форми и символика.


Между 1880 и 1890 г. Великобритания и Европа са разтърсени от дързостта на английски философ-утопист Уилям Морис
. Той категорично се противопоставя на естетическите стойности на Викторианската епоха и влиянието й върху обществото като цяло. Неговата концепция „Изкуството за всички, създадено от всички и достъпно за всички“ се оказва толкова наивна, колкото и тази на прерафаелитите, която пулсира в идеята: чрез изкуство към по-справедливо общество.


Един друг известен теоретик и художник е Джон Ръскиннай-значимият изкуствовед и xудожествен критик през Викторианската епоха : меценат, акварелист, обществен мислител и филантроп.

Респектът към историческата памет на народите и откритията в сферата на индустрията и културния свят са водещите предпоставки за нови творчески търсения, фокусирани върху качествени промени в живота.

Създателите и носители на новото намират подкрепа в средите на индустриалната буржоазия, в лицето на меценати и ценители на тяхното ново изкуство.

Алфонс Муха


През 1897 г. в Париж излиза списание „Art et décoration което все още излиза - в което се разглежда използването на свободни и плавни линии в архитектурата, на хармонията между структура и декорация. Трудно е от дистанцията на времето да се определи къде прохожда новото изкуство и чия е заслугата за това. 





Прерафаелитите

Става в Става въпрос за една група английски художници, поети и критици от средата на 19 век, обединени от влечението им към естетиката на Средновековието и по-специално предшествениците на Рафаело Санти.

                                    

Групата иска да отхвърли това, което смята за механистичен подход, възприет първо от маниеристите. 


Микеланджело Последната присъда



Mаниеризмът е период в историята на изобразително изкуство. Развива се около1520 г. като продължение на Зрелия ренесанс. Продължава до около 1580 г. в Италия, когато Барокът започва да го измества, но Северният маниеризъм се задържа до началото на 17 век. То се появява след Рафаел и Микеланджело





Английските художницн смятат, че класическите пози и елегантните композиции на Рафаел са оказали покварно влияние върху академичното преподаване на изкуството. Оттук идва и името прерафаелити. По-конкретно, те се противопоставят на влиянието на сър Джошуа Рейнолдс, основателя на Кралската академия на ихкуствата



Петър вон Корнелиус
Die klugen und die törichten Jungfrauen 

Прерафаелитите се стремят стилът да се доближава до детайлните, наситени с цветни сложни композиции от периода на италианските Треченто и Куаточенто, от немските Назарени .

Назарени се наричат група немски художници от началото на 19 век, които се стремят да възродят правдивостта и духовността в християнското изкуство. Името назарени идва от едно присмиване към тях, заради склонността иа да се обличат и подстригват в библейски стил. 


Прерафаелитите се влияят също от фламандските художници, а също така от художниците на Италианския ренесанс като Ботичели и особено Рафаел, въпреки че прерафаелитите отричат това. Школата на прерафаелизма намира отражение в живописта, архитектура и прилозното изкуство.

Данте Габриел Росети
Портрет на Прозерпина


Прерафаелитите са считани за първото авангардно движение в изкуството, но в същото време това се отрича, защото те продължават концепциите на историческата живопис и мимезис.  

Мимезисът означава подражание и е термин от Античносттаподражание на природата като основна тема в изкуството. Въпреки това прерафаелитите безсъмнено се самоопределят като реформистко движение.


По света

Белгия

Символизмът в литературата и изобразителното изкуство на стария континент в последните години на 20 век са най-силно проявени в Белгия.

Една от най-малките и богати европейски държави трайно оставя отпечатъка си в историята на изкуството и архитектурата. Ар Нуво е уникален феномен на Брюксел.

Дом Хорта
фото Paul Louis
Архитектурното наследство на Виктор Хорта е най-красноречивия пример за новаторство и оригинална естетика в строителството и вътрешното оформление открая на 19 и началото на 20 век. Той, както и Пол Анкар и Енри Ван дьо Велд създават Ар нуво в Белгия. При него декоративно-скулпторните форми и елементи преливат едни в друге и така се създава усещане за флуидност и равновесие. Хорта е уникален и неповторимо оригинален; неговият гений, въплътен в комбинацията от материали /ковно желязо, стъкло, дърво, камък/, в свободната композиция и в съчетанието на художествените занаяти с изящните изкуства, му създава ореол на архитект, създател на „ цялостно изкуство“.



Дом Анкар
фото Jean-Paul Grandmont

          


          
Анри ван дьо Велде
    
        







Франция




Ектор Гимар е проектантът-декоратор на входовете на парижкото метро и на няколко сгради в чист вариант на Ар Нуво. Въпреки че не копира Хорта, той реализира много от своите архитектурни произведения под негово влияние.





Емил Галпе, френски художник, е главно известен като е работил със стъкло. Тойвъзприема оригинален стил като изработва предмети от тежко, непрозрачно стъкло, гравирано с флорални мотиви. 







Австрия

Стилистичните тенденции във Виена обаче вземат съвършено различна посока.          Водени от австрийския художник Густав Климт, млада група художници и архитекти /Ото Вагнер, Йозеф Мария Одбриз, Йозеф Хофман, Коломан Мозер и други) създават движение, станало известно като Виенски сецесион /Wiener Sezession/, в знак на протест срещу установения във Виена консервативен стил. Климт става през 1897 г. един от основателите и президент на Виенския сецесион и сп. „Ver Sacrum“ („Свещена пролет“), издавано от групата, в която членува до 1908 г. Нейн символ е Атина Палада – символ на мъдростта и изкуството. Както и своите сподвижници от Епропа, творците в стил Сецесион отхвърлят вече исторически утвърдените академични стилове; но във Виена те изразяват това отхвърляне чрез силно опростяване елементите на образите.  Специално за 14-ата изложба на сецесиона през 1902 г. Климт завършва фриза за Бетовен, който никога повече не е показван до 1986 г.

Густвав Климт
Ода на радостта /Бетховен/


Ото Вагнер
Майоликахаус
фото Yelkrokoyade
Ото Вагнер е една от ключовите фигури на сецесиона. Архитект, градостроител и преподавател в Академията по изкуства, той оказва влияние върху множество австрийски архитекти. Най-важният му обект е сградата на Пощенска спестовна каса във Виена като ранна версия на функционализма

Вагнер предава знанията си на Йозеф Хофман, Леополд Бауер и Марсел Камерер, които са само някои от учениците му. Той е считан за пионер на модерното виенско изкуство.



Към течението Сецесион може да се причисли и чешкият художник Алфонс Муха.

Този бележит творец допринася най-много за развитието на плакатния дизайн на стила ар нуво. Роден в днешна Чехия, той работи в Париж като график и интериорен дизайнер. 

Неговите плакати въплъщават графичния дизайн на ар нуво със своите сложни стилизирани естествени форми, плавни криви линии и богат колорит. Според неговия син и биограф Йиржи Муха той не е приемал термина „Ар нуво“. Напротив дори цитира баща си, който често питал: „Какво е това Ар нуво? Изкуството никога не може да бъде ново.“ Муха се гордее с работата си като художник на историята. Една вдъхновена творба от Ар нуво е "Славянската епопея„, серия от 20 платна. Всяко платно отразява значимо събитие (според възгледа на автора) от живота на славянските народи.  Едно от тези платна е портрет на дъщерята на негов покровител. Момичето е в славянска носия, като образът е създаден по модела на неговите театрални плакати.


Испания

По същото време Модернизмо се свързва с името на каталунеца Антони Гаудистроил най-вече в Барцелона: Каса Батло, Каса Мила, парк Гюел. така както и катедрала, Саграда фамилия, която продължава все още да се строи. Декоративното разнообразие в орнаментите, визползваните символи и строителни материали, пленява с тематичните си вариации, типични за една средиземноморска страна с вековни традиции и влияния от мавританската култура.

фото Robot8A


Царска Русия

Сграда Сингер - Санкт Петерсбург
фото Wolfgang Moroder


В Санкт Петербург също има сгради, които носят белезите на Ар Нуво, съчетани с националната и местна традиция. Като реакция на академичното изкуство на 19 век стилът се отличава с изобразяване на плоски декоративни форми, преплетени форми на камшиковидната крива, асиметрия, изтъкване на ръчно изработените предмети като опозиция на фабричното производство, широка употреба на нови и често скъпи материали, внимание към детайла и изработката, отхвърляне на предишните стилове в изкуството. 






Финландия - Латвия

Рига - Дом на котката
Фото Voytek S.

Недалеч оттам, в Хелзинки, авангардистите архитекти, декоратори и художници също търсят модерни решения в интериора и фасадите на сградите. Особено богат в това отношение е град Рига.

Румъния

В Констанца също се срещат интересни примери на Ар Нуво в архитектурата и декорацията на сградите, пречупени през национално-романтичните виждания на техните автори.

Казино в Констанца
Фото Djphaser

България

По поречието на Дунав /Русе, Свищов, Видин/, както и по Черноморието /Варна и Бургас/, има забележителни сгради в Югендщил. Всички те са създадени от български архитекти, получили образованието си в Западна Европа. 

В София, Пловдив, Шумен също има запазени редица красноречиви примери от епохата на 1900 година, които свидетелстват за интереса и приемствеността на новия европейски модерен стил.

Турция

В Истанбул могат също да се открият удивително красиви обществени сгради и вили. Те са построени от френски и италиански архитекти и впечатляват с емоционалния си аспект и традиционен облик, характерен за географското им разположение и за новата турска модерна архитектура.

 

Стъльище Камондо
Истанбул


Ар Нуво е стил с типични похвати в изобразителните и приложни изкуства /скулптура, живопис ; оформяне на илюстрации и корици на книги, щампи за платове и тапети, изработване на бижута, изработване на предмети от стъкло и керамика, аксесоари за домашна употреба/, в проектирането и оформяне на вътрешни архитектурни пространства, както и в сградостроителството. Новият стил отхвърля почти стогодишните стилистични формули на декоративните техники и трактовки на Неокласицизма и Еклектизма, основани на подражанието, копирането и механичното възпроизвеждане на предмети и орнаменти.

Изкуствоведите и историците са единодушни: едно произведение носи белезите на „новото изкуство“, ако е подчинено на определена творческа концепция, както при проектирането, така и при реализирането му. То трябва да провокира чувство към красивото и хармоничното, да е функционално и да носи качествата на едно цялостно завършено произведение на изкуството.

Голяма роля във въздействието на произведенията от Новото изкуство играят новите изразни средства и форми, вградени в произведенията: вълнообразните линии, особено при витражите; разнообразният растителен и животински свят, умело вплетен в орнаментиката на този стил. 

Жената е един от най-силно разработени символи в Ар Нуво като част от фасади на сгради, интериори и декоративни предмети с изящно звучене.

Основни декоративни материали в Ар Нуво са камъкът, мраморът, стъклото, желязото. Също така и дървото, махагонът, кедърът, орехът, абаносът, слоновата кост, бронзът, медта, позлатеното сребро, емайлът. Всяка комбинация от използваните материали събужда илюзия за пластичност, прозрачност и гъвкавост.

Цветовете неминуемо играят не по-малка роля във формата и силата на въздействието със своята неустоима игра на тонове, светлина и палитра от багри.

Светлината е символ, в който пулсира душата на произведението. Използваното „цветно американско стъкло“, за разлика от готическия витраж, пръска светлината в двете посоки, а ефектът е „капковидни „ многоцветни отблясъци.

 

Сецесионът в България

След края на Руско-турската война България скача в нов Политико-исторически водовъртеж. Новите модерни западноевропейски тенденции завладяват българските творци, художници, строители и архитекти.

Архитектура

До 1918 г., по модели на Австро-унгарската империя, са урбанизирани десетки наши градове и страната привлича редица западни специалисти за изграждане на новата столица София. Някои от тях носят авангардните идее на модернизм, други-традиционния дух на отминаващия век. 

Затова еклектизмът и новите стилове обладават сградите на следосвобожденска България в края на 19 и началото на 20 век. Завръщат се и първите получили образованието си в чужбина художници, архитекти, инженери, като Георги Фингов, Кирил Маричков, Никола Лазаров, Петко Момчилов и мн.др. Чувстват се образци на българския вариант на Югендщил в градовете София, Пловдив, Русе, Видин, Варна, Бургас, Шумен. Амалгамата от Югендщил, 

Ар Нуво и Сецесион от една страна, както и наследството от византийската архитектура и българското средновековие, и ориентализмът създават картината на българската градска архитектура около 1900 г.

 

Фридрих Грюнангер 
Богословски факултет - София




Изобразително изкуство

До войните стилът се прилага за украса на книги и луксозни списания с винетки и заставки.

След края на Първата световна война прояви на сецесион се наблюдават при Иван Милев, Иван Пенков, Сирак Скитник, Иван Бояджиев, Николай и Стоян Райнов, Иван Лазаров, Кирил Шиваров, Майстора, Никола Кожухаров и Емануил Ракаров като са характерни по-голяма условност и декоративност в сравнение с предвоенния период.

Владимир Димитров Майстора


Някои художници са повлияни от немския експесионизх, от произведенията на Мунк, Гоген и Матис, както и от уклона към примитивизъм в немското изкуство. Художниците възприемат сецесиона от различни национални школи – Иван Милев е повлиян от Густав Климт, Сирак Скитник е под въздействието на художниците от „Мир искусства“. Въпреки че в много европейски държави този стил вече е изживял времето си, в България той остава актуален и през 1920-те години.


Густав Климт
Целувката


 

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар